Számolni tudni kell! Botrány az online előválasztás körül

A címben tett kijelentés kiegészítése: Kapacitást számolni.

Nehezen tudom türtőztetni magamat miközben ezeket a sorokat írom. De valójában nem is tudom, hogy sírjak, vagy nevessek. 

Elképesztő az a dilettantizmus, ami az előválasztás online voksolása körül zajlik. Még csak a harmadik napnál járunk, de már legalább másodjára fogynak el és telnek be a megnyitott helyek az online azonosításra. 

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „FOLYAMATOSAN NYÍLNAK ÚJ IDŐPONTOK AZ ONLINE SZAVAZÁSRA Online Azonosítás Sajnos korlátozott kapacitás miattne pirosabb az idÅpont, 2021 szeptember 23. csütörtök tudjuk garantálni, hogy foglaltak arra idÅpontra. adott dÅpontban sorra t 2021 szeptember 24. péntek kerül, olyamatosan dolgozunk kapacitás 2021. szeptember 25., szombat 2021. szeptember 26. vasárnap 10-11ora 10óra 13-10ra 14-15ora 15-16ora 11-12óra 12-13óra 13- 14óra 14-15ra 15 16óra 11-12óra 12-13óra 13 -14óra 13óra 6- 13-14óra 14-15óra 15-16óra 6óra 16-17ora 17-18ora 18-150ra 19~200r8 20-21ora 14-15óra 17-18óra 18-19óra 16óra 17-18óra 18-19óra 20óra 20-21óra 17-18óra 18-19óra 19-20óra 20-21óra 19-20óra 20-21óra MOMENTUM”

Mit jelent ez? Azt, hogy sokkal kisebb kapacitást allokáltak a szervezők, mint amennyire igény lenne. Na de mennyit allokáltak vajon? 

Nézzük, hogy miből indulhattak ki. 2019-ben a főpolgármesteri előválasztáson 68.240 szavazó adta le a voksát. Mivel ezen csak budapestiek vehettek részt, így várható volt, hogy hasonló mértékű országos érdeklődés esetén legalább 350 ezren fognak részt venni a mostani előválasztáson.350 ezer minimum. Ezt a számot jegyezzük meg.

Ehhez képest a hivatalos tájékoztatás szerint eredetileg 50 operátor állt csatasorban, hogy elvégezze az online szavazni vágyók azonosítását.

Mit jelent ez? Hány online szavazót lettek volna képesek feldolgozni?

Ez elsősorban attól függ, hogy mekkora a folyamat időszükséglete. Csak bízni tudok abban, hogy a szervezők letesztelték a folyamatot és rendelkeztek előzetesen folyamatidő adattal. Nekem ez nem áll rendelkezésemre, bár mivel én már szavaztam, ezért 'ügyfél' oldalról van tapasztalatom. Számoljunk az egyszerűség kedvéért átlagosan 3 perces folyamatidővel.

Ez alapján 1 operátor óránként 20 személyt képes azonosítani, 8 óra alatt pedig legfeljebb 160 főt. Így az eredetileg tervezett 50 fős stáb napi legfeljebb 8000 főt lett volna képes átfuttatni a rendszeren, ami 9 nap alatt 72 ezer fő

Tehát legjobb esetben is csak 72.000. Azaz a legkevesebb várható 350 ezres szavazóközönségnek maximum a 20%-a. 

De ha a folyamatidő nem 3, hanem mondjuk 4, vagy 5 perc átlagosan, akkor a maximális kapacitás már nem 72 ezer fő, hanem csupán 54, vagy 43 ezer fő. Azaz a minimum várható 350 ezres célközönségnek ekkor már csupán a 12-15%-a.

De mi van, ha ez az előválasztás többeket mozgat meg? Ha nagyobb az érdeklődés? Ha nem 350 ezren vesznek rajta részt, hanem 400 vagy 450 ezren? Ne adj' isten 500 ezren? Ez esetben a szervezők által allokált online előválasztási kapacitás mindössze a várható résztvevői létszámnak csupán a 10-15%-a. 

Ismételjük meg: a potenciális résztvevők 10, maximum 20%-ára volt elegendő kapacitás allokálva.

 

WTF?

Tehát adott egy helyzet, ahol

  1. az ellenzék elvileg felszántja a terepet, hogy minél többen vegyenek részt az előválasztáson.
  2. Megteremtik - nagyon helyesen - az online szavazás lehetőségét. 
  3. Túl vagyunk a koronavírus járványon, ahol még azok is megismerték az online vásárlás, ételrendelés és ügyintézés lehetőségét, akik előtte soha nem tettek ilyet
  4. ...és allokálnak a várható résztvevők jó esetben maximum 10-15%-ának elégséges kapacitást...

No comment... Welcome to the digital age!

 

Kérdés, hogy mi történt? Nem volt senki, aki feltette volna a kezét, hogy "hé srácok, nem lesz ez a kapacitás kevés?" Vagy volt ilyen, csak a többiek, vagy valamely párt konkrétan lehurrogta? Vagy el sem végezte senki a fenti egyszerű számítást?

Hiszen ne menjünk el amellett, hogy az online szavazás nem minden ellenzéki pártnak áll ugyanannyira az érdekében. A Momentum alapvetően fiatal szavazói valószínűleg az átlagosnál sokkal nagyobb mértékben vennék igénybe az online voksolást, szemben például a DK és az MSZP átlag feletti reprezentációval bíró nyugdíjas szavazóival. Ha én DK kampányfelelős lettem volna, akkor nagyon is megfelelt volna nekem, a szándékosan alulkapacitált online csatorna. Azt viszont őszintén nem értem, hogy hogyan asszisztálhatott ehhez a tervhez a Momentum delegáltja? Nem látta ennek a problémának a méretét, mértékét? Akkor teljesen dilettáns. Ha pedig látta, akkor miért nem nyomta meg a vészcsengőt, hogy gáz van?

 

Hol tartunk most?

Mikor e sorokat írom, csütörtök este 19 óra után pár perccel, úgy állunk, hogy 

  • Hétfőn leadtak 66.955 szavazatot
    • ebből 4.642 volt online (6,9%)
  • Kedden leadtak 72.804 szavazatot
    • ebből "közel 3,5 ezret online" (4,8%)
  • két nap után tehát úgy állunk, hogy
    • van összesen 139.759 szavazat összesen
    • amiből van legfeljebb ~8.100 online szavazat (5,8%)

 

Ami pedig az operátorok számát illeti, épp pár perce nyilatkozta Hajdú Gergely, a lebonyolításért felelős aHang vezetője, hogy idézem: "az operátorok száma már a 100-hoz közelít."

Szuper! Kár, hogy kb ennek a duplájára lenne szükség...

De könnyen lehet, hogy a helyzet még tragikusabb. Ha abból indulunk ki, hogy az első két nap során csupán ~4-4 ezer volt az elvégzett azonosítások száma elvileg 50 emberrel, akkor az 1 operátorra eső tényleges napi feldolgozói kapacitás mindössze 80 darab. Azaz óránként 10. Vagyis az átlagos folyamatidő nem 3 perc, hanem inkább 6 perc...

Ilyen folyamatidővel a 9 napos teljes kapacitás az eredetileg allokált 50 fővel mindössze 36 ezerre jön ki. Ha a szervezők lemérték és letesztelték a folyamatukat - amiben nagyon bízom - és tudták, hogy valós környezetben a folyamatidő átlagosan 6 percet vesz igénybe, akkor az allokált kapacitás alultervezése még drámaibb. Kisebb, egyenlő, mint 10%.

 

Lássunk egy kapacitás becslést!

  • adott egy várhatóan minimum 400 ezer főt megmozgató előválasztás (vélhetően ennél sokkal többen lesznek a végére, de azt szeretném bemutatni, hogy miből lehetett volna eredetileg is kiindulni)
  • meg kell becsülnünk, hogy ennek hány százaléka szeretne online voksolni? 
    • figyelembe véve, hogy 2021-ben vagyunk, ráadásul mögöttünk van a covid karantén időszak, ami nagymértékben megdobta a társadalom digitalizációs színvonalát
    • nyilván véleményes, de szerintem reális lett volna legalább 50%-os online részaránnyal számolni
  • azaz van ~200 ezer online előválasztó, akiket le kell tudni kezelni a folyamattal és kapacitással
  • van továbbá 9 napunk
  • így adódik, hogy napi ~22 ezer fő szavazási szándékát kell tudni naponta átlagosan feldolgozni
  • ha maradunk a 4 perces átlagos folyamatidőnél,
  • akkor 1 munkatárs 8 óra alatt 120 személyt tud azonosítani
  • így egyszerű osztással kiszámítható, hogy 183 munkavállalóra van szükség minden egyes nap

 

Na ehhez a ~180 szükséges operátorhoz képest indultak neki a pártok mindössze 50 fővel. 

"OK, akkor kell 180 operátor és minden rendben lesz, ugye?"

Nem egészen. A 180 operátor ugyanis akkor lett volna elég, ha rendelkezésünkre áll mind a 9 nap. De már eltelt ebből 3 nap. (A mai eredményeket még nem ismerem, ezért maradjunk a tegnap esti helyzetnél.)

Ha feltételezzük, hogy továbbra is igaz, hogy összesen van 200 ezer online szavazni szándékozó személy, akik közül ~8 ezren tudtak eddig szavazni, akkor még mindig van további 192 ezer feldolgozandó szavazói igény. És erre maradt 7 nap. (Tegnap esti állapot szerint.)

Így a korrigált számítás az alábbi:

  • 192 ezer szavazó
  • 7 nap
  • szükséges napi feldolgozói kapacitás tehát 27 ezernél is több
  • amihez 225 operátorra van már szükség

A szükséges operátorok száma tehát már ~40 fővel magasabb, mint eredetileg lett volna. És ez minden egyes olyan nappal, amikor alulkapacitáltan működik a rendszer, napról-napra magasabb lesz.

Ha abból indulunk ki, hogy már csak 6 napunk van hátra (szerda esti állapot) a ~180 ezer igény feldolgozására, akkor ahhoz már napi 30 ezer igényt kellene tudni feldolgozni. Ehhez pedig már ~250 operátorra lenne szükség. (ha tényleg 6 perc az átlagidő, akkor viszont a szükséges létszám valójában 375 fő...)

Ez a 250-es létszám ahogy jeleztem fentebb több, mint a duplája annak, mint ami jelenleg rendelkezésre áll. 

Normális tervezés és felkészülés helyett, most megy a kapkodás és improvizált fejvesztett kapacitás bővítés napról-napra, futva az események után.

 

Mi a teendő?

A feladat jelenleg az, hogy minél hamarabb felduzzasszák az azonosítást elvégezni képes operátorok létszámát legalább 250 főre. Ha ez nem megy egy nap alatt, akkor a helyzet tovább fog romlani, azaz a határidő végéhez közeledve exponenciálisan több operátorra lesz / lenne szükség. Ha ez nem oldódik meg, akkor pedig az a helyzet áll elő, hogy lesznek, akik nem fognak tudni kapacitásszűke miatt részt venni az előválasztáson. 

Ha ezt a kapacitáskrízist nem tudják a pártok megoldani önkéntes aktivistákkal - hiszen ne feledjük, hogy itt nem csak emberekre, hanem informatikai eszközökre is szükség van - akkor lehetőség lenne bevonni munkaerő kölcsönző cégeket, mint az Adecco, vagy a Trenkwalder, és társaik. Ezek a cégek jó pénzért készséggel kölcsönöznek munkáskezeket és informatikai eszközöket és helyiséget is. Nyilván ennek megkérik az árát. Ilyen sürgős helyzetben ennek nyilván komoly ára lenne, de mivel relatíve rövid időrre van szükség erre a munkaerőre, ezért a végösszeg nem lenne vállalhatatlanul magas. Ha szombattól keddig lenne szükség 4 napra például 200 plusz főre, az fejenként 150 ezer forintért valószínűleg megoldható lenne. 30 millió forint. Sok, kevés? Mihez képest. Egy magánszemélynek nyilván sok, de 5 parlamenti és 1 parlamenten kívüli, de állami támogatásban részesülő pártnak ha ennyi nem fér bele, az probléma. 

Ne feledjük, hogy a péntek esti RTL Klub miniszterelnöki vita várhatóan újabb jelentős érdeklődési hullámot fog az online szavazóportálra irányítani, ahogy várhatóan szombat-vasárnap is erős érdeklődésre és regisztrációs igényre lehet számítani. Vajon a kampánystáb fel van erre készülve? 

Ha pedig az akut krízis elhárult, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy mindez hogyan fordulhatott elő? Hogy lehetett ilyen dilettáns a szervezés, hogy senki nem végezte el a fenti egyszerű számítási feladatot? 

Vagy ha valaki elvégezte, akkor hogyan lehetséges, hogy egyik résztvevő pártnak sem tűnt fel az, hogy az allokált kapacitás előre láthatóan súlyosan elégtelen?

A DK-nak nyilván kényelmes ez a helyzet, talán még örülnek is neki, hiszen az átlagosnál idősebb szavazótáboruknak kevésbé jelent problémát személyesen elmenni a sátrakhoz. A Momentum ellenben a fiatal és online affinis támogatói körével finoman szólva kényelmetlen helyzetben van. Úgy néz ki, hogy a DK ismét jobban taktikázott...

Mindenesetre, ha valaki kormányozni szeretne, akkor ennél komplexebb kihívásokat is tudni kell kezelni, mint egy egyszerű kapacitás számítás...

 

UPDATE: megérkeztek a szerdai adatok:

  • személyesen szavaztak 57.806-an
  • online szavaztak 3.902-en (6,3%)

Azaz úgy tűnik, hogy minden eddig bejelentett kapacitás bővítés ellenére sem sikerül érdemben elmozdulni a napi ~4000 online szavazat feldolgozás szintjéről. Ha ezt szerdán már a korábban bejelentett 100 operátorral tudták összehozni, akkor a helyzet gyakorlatilag katasztrofális. 

Fontos megjegyezni, hogy ez az alacsony online szavazatszám nem az alacsony érdeklődés miatt van, hanem a kapacitás korlátossága miatt. Nagyon úgy tűnik, hogy az online szavazás lehetősége valójában csupán egy szépségtapasz, de érdemben nem fog lehetőséget nyújtani tömegeknek a vélemény nyilvánításra. 

Mint a mesében: hoztam is, meg nem is. Van is online választási lehetőség, meg nem is. 

 

UPDATE 2: időközben megérkeztek a csütörtöki részvételi adatok is:

  • személyesen szavaztak: 63.006
  • online szavaztak: 8.315

Azaz csütörtökön végre elmozdult az online szavazatok mennyisége az első három napon látható ~4000 körüli értékről, gyakorlatilag megduplázódott. 

Ez természetesen örömteli hír. A probléma csupán annyi, hogy Fekete-Győr András mai bejelentéséből tudhatjuk, hogy az online szavazásra regisztráltak száma már eléri a 125 ezer főt. Ehhez képest az első 4 nap alatt összesen sikerült ~20 ezer főnek online voksolnia, és már csak 5 nap van elvileg hátra. Ráadásul ez a 125 ezres regisztrált szám egy nap alatt nőtt ~25 ezer fővel, mert csütörtök délelőtt Béres András a Párbeszéd előválasztási bizottságba delegált tagja még arról nyilatkozott, hogy "körülbelül 100 ezren akarnak online szavazni".

Tehát ha egyetlen újabb online szavazni szándékozó sem regisztrálna már, akkor is az lenne a helyzet, hogy van még ~100 ezer regisztrált a rendszerben, akiknek 5 napja van a mai nappal együtt, hogy voksoljanak. Ez napi 20 ezer szavazat feldolgozását igényelné, ami a tegnapi mennyiség 2,5-szerese. Szintén Fekete-Győr bejelentéséből tudjuk, hogy tegnap végre átlépte az operátorok száma a 100 főt. Azaz nagyjából stimmel, hogy legalább 250 fő párhuzamos munkájára lenne szükség még akkor is, ha további személyek nem regisztrálnának. Ami nyilván életszerűtlen.

Őszintén jelenleg nem látom, hogy hogyan fog tudni szavazni a már a rendszerbe regisztrált óriási tömeg a kedd esti határidőig... Vagy egy kisebb hadsereget kellene hirtelen csatasorba állítani, vagy kénytelenek lesznek kitolni az online szavazás határidejét. Ebben az esetben akik az előválasztás keddi zárórája előtt elvégeznék a regisztrációt, azokat a következő napokban még azonosíthatnák az operátorok és így leadhatnák a határidő után is a szavazatukat. Természetesen amíg ezzel nem végeznek, addig a fizikai szavazatok számlálása sem kezdődhetne meg. És látva a létező operátori kapacitásokat, ez az utószavazás még napokat vehet igénybe...