Miért lesz Márki-Zay az ellenzék miniszterelnök jelöltje?

Célegyenesbe fordult az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás. Kevesebb, mint 3 hét és kiderül, hogy mi a valós, tényleges támogatottsága a jelölteknek, és kik jutottak tovább a második fordulóba. Bizonyára sok elemzés és előrejelzés fog készülni még a következő napokban és hetekben. Én is elkészítettem a sajátomat, aztán utólag majd vissza lehet tekinteni, hogy kinek is lett igaza. 

Az én prognózisom az, hogy végül Márki-Zay lesz a kiválasztott. 

Hogy miért gondolom ezt, amikor a publikus közvélemény kutatások szerint még arra sincs esélye, hogy bejusson a TOP3-ba? Nos, alábbiakban készséggel kifejtem.

Ezt mutatják a Google keresések

Egy jelölt népszerűségének kiváló indikátora, hogy hányan keresnek rá a Google-ben. Talán emlékszünk, hogy mekkora meglepetést keltett még 2008-ban, amikor a legtöbbek várakozásaival ellentétben nem az ismert és beágyazott Hillary Clinton lett a demokrata előválasztáson a befutó, hanem a hozzá képest ismeretlen Barack Obama. Pedig ha valaki megnézte a Google keresések megoszlását, akkor azt az elemzőt nem érte váratlanul Obama sikere.  

Na de mit is mutatnak a hazai Google keresések? Az elmúlt 30 napban Magyarországról elvégzett keresések megoszlása az alábbi:

Ez alapján MZP szoros versenyben van a 2-3. helyért, de az első helyezés sem kizárt.

Az eredményt bárki ellenőrizheti erre a linkre kattintva. A grafikon alatt a régióknál Magyarországot kiválasztva. 

Google Trends - ellenzéki előválasztási jelöltek keresései (elmúlt 30 nap)

 Az utóbbi napok pedig egyértelműen Márki-Zaynak kedveznek, ugyanis, ha a fenti összehasonlítást elvégezzük az elmúlt 7 napra is, akkor az alábbi állást láthatjuk:

Persze a nagyon rövid időszakokkal érdemes csínján bánni, túl sok releváns következtetést nem lehet belőle levonni. De azt mindenesetre jól jelzi, hogy Márki-Zay iránt jelentős a hazai internethasználó társadalom érdeklődése. 

Mindenesetre az ellenőrizhetőség kedvéért ideteszem a linket a fenti ábrához is:

Google Trends - ellenzéki előválasztási jelöltek keresései (elmúlt 7 nap)

 

Mi az előválasztás igazi kérdése?

Nincsen túlhangsúlyozva, pedig az előválasztás igazi kérdése az ellenzéki szavazók számára az, hogy ki képes legyőzni Orbán Viktort? Ez persze triviálisnak tűnik, ám a gyakorlatban mégis mintha eltűnne ennek a kérdésnek a jelentősége. 

Hiszen ez azt kívánná meg a jelöltektől, hogy érveljenek maguk mellett, hogy miért Ő a legalkalmasabb erre a feladatra és miért nem a MÁSIK. Ehhez képest a jelöltek úgy kampányolnak, hogy ez valójában nem hangzik el. Hogy ennek mi az oka, hogy azért nem merik érdemben megkülönböztetni magukat a többi jelölttől, mert félreértelmezett udvariassági okokból nem akarnak viszályt szítani, vagy azért mert erre a kérdésre maguk sem tudnak választ adni, az jó kérdés. 

Jómagam marketinggel foglalkoztam több, mint 10 éven keresztül. Márpedig a politika is marketing, a politikus és egy politikai párt is egy 'termék', amit el kell adni a vevőknek, azaz a választóknak. A piacgazdaságban pedig általános, hogy van versenytárs, van konkurens termék és ajánlat. A sikeres értékesítés alapja, hogy megmagyarázod a célközönségnek, hogy miért jobb a te ajánlatod, terméked, mint a konkurens ajánlat. A szakmai múltamban is számtalanszor előfordult, hogy valójában a termékgazdák képtelenek megfogalmazni, hogy miért és mivel is jobb az ő termékük a konkurenciához képest. Márpedig, ha te magad nem tudsz mondani kapásból 3 érvet magad és a terméked mellett, akkor kudarcra vagy ítélve. 

Egy politikai kampány persze sok mindenben különbözik, de lényegét tekintve pont ugyanez a szituáció. Érvelned kell magad mellett, hogy miért te vagy a jobb, alkalmasabb, ideálisabb jelölt. És itt vissza kell térjek az eredeti kérdéshez: mi a miniszterelnök jelölt kiválasztásának a lényege? Mi az ideális miniszterelnök jelölt ismérve?

Az, hogy képes legyőzni Orbán Viktort. Pontosabban, hogy nagyobb eséllyel képes legyőzni Orbán Viktort, mint a többi jelentkező. Ez az igazi kérdése és tétje az előválasztásnak. 

Ehhez képest én még egyetlen jelölt szájából nem hallottam azt, hogy miért ő lenne a jó választás és miért nem a többiek. Kivéve Márki-Zay Pétertől. Mindjárt kifejtem lentebb.

Gyurcsány, mint az előválasztás kulcskérdése

A társadalom jelentős részének elege van Orbánból és le akarja váltani. Igen. De ugyanennek a társadalomnak egy igen jelentős részének Gyurcsányból is elege van. Elég komoly az a választói réteg, akinek az alapvetése a 'se Orbán, se Gyurcsány'. 

Dobrev Klára szakmailag és felkészültségét tekintve abszolút kifogástalan miniszterelnök lenne. De érthetően a választók igen jelentős része számára nehezen emészthető lenne az ő miniszterelnök jelöltsége. Vele nem lehet választást nyerni. A Fidesz és Orbán számára Dobrev jelöltsége maga lenne a lottó ötös. 

A Fidesz aktívan beszállt az előválasztási kampányba, és tűzzel-vassal igyekszik 'összegyurcsányozni' Karácsony Gergelyt. Hogy ezzel pontosan mi a célja, azt nem látom világosan, mert ezzel maga is aktívan tesz érte, hogy az előválasztás lényegi szempontjává tegye a kérdést, hogy 'ki Gyurcsány embere', és ki nem. Szegény Karácsony olyan távol van attól, hogy Gyurcsány embere legyen, mint Makó Jeruzsálemtől, de a sok sulykolásnak megvan az a hatása, hogy ez a kérdés valóban szempont lesz a választóknál.

És ez - vélhetően a Fidesz szándékával abszolút ellentétesen - Márki-Zay Péternek kedvez, hiszen tálcán kínálja neki a lehetőséget, hogy hitelesen állíthassa magáról, hogy ő aztán nem Gyurcsány embere. Sőt, ezt még egy elszólással a fideszes Hollik István is megerősíti a vasárnapi Telexes videóban, amikor azt mondja "Te (azaz Márki-Zay) nem vagy Gyurcsány embere, és ezért nem is fogsz nyerni".

A Fidesz számára sokkal komolyabb kockázatot jelentene Márki-Zay miniszterelnök jelöltsége, hiszen egy keresztény-konzervatív politikusként, aki a vidéki Magyarországon, egy fideszes bástyát hódított el két alkalommal is, az pont az a jelölt lenne, aki el tudja dönteni a vidéki, billegő körzeteket. Korábban írtam róla, hogy 11 körzetben fog eldőlni jövőre a választás, és ezek mind vidéki, többnyire nem nagyvárosi körzetek. 

Ennek ellenére Karácsony 'összegyurcsányozása' és úgy általában a gyurcsányozás témává emelése kéretlen ajándék Márki-Zay számára. A Fidesz komoly stratégiai hibát vét, ha ezzel a szándékukon kívüli segítséggel végül Márki-Zayt hozzák helyzetbe. 

Fekete-Győr András a Partizán interjúval és azzal, hogy a napelemparkokat atomerőműnek (???) nevezte, teljesen lejáratta magát, és azt gondolom, hogy a jövőbeli politikai karrierje is erősen kétséges ezek után. A várható előválasztási fiaskó után nem lennék meglepve, ha a Momentum a jövő évi választásoknak már egy másik elnökkel vágna neki.

Elvileg a jobbikos Jakab Péternek sem okozhat károkat a Fidesz 'gyurcsányozása', bár a Jobbik és a DK összeborulása után kicsit azért összegyurcsányozódott a Jobbik. Neki sokkal inkább az a hátránya, hogy bár a közvélemény elismeri a harcias, már-már agresszív kiállását, de a szakmai alkalmasságát a miniszterelnöki székre eddig nem tudta bizonyítani. 

Miért válaszd ezt vagy azt a jelöltet?

Márki-Zay kiváló érzékkel ismerte fel, hogy a Fidesz 'gyurcsányozása' remek lehetőséget nyújt neki a saját maga pozícionálására. Bár finoman, és udvarias formában, de valójában Márki-Zay is aktívan beszállt a gyurcsányozásba. 

Márki-Zay érvelése maga mellett ez: "Azért válassz engem, mert én nem nagyok Gyurcsány 'embere', sikeresen legyőztem a Fideszt kétszer is egy fideszes vidéki városban."

Hogy ez sok, vagy kevés azt nem tudom, de legalább egy kézzelfogható érvelés.

Ehhez képest mi a többi jelölt érvelése maga mellett? Mit állítanak magukról, hogy miért jobb választás rájuk szavazni a többiek helyett? 

Én nem látom ezeket a pozícionáló és megkülönböztető érveket senki mástól. Márki-Zay érvelése önmaga mellett ellenben egy legitim és működőképes érv.