2019-ben Karácsony vagy Tarlós teljesített jobban?

Az alábbi posztommal bizonyára ki fogom húzni a gyufát számos ellenzéki szavazónál. De sebaj. 

A címben feltett kérdés látszólag triviális, hiszen Karácsony győzött, több szavazatot szerzett Tarlósnál, tehát egyértelmű, hogy jobban teljesített. Persze a kérdés, hogy mihez képest? Tarlóshoz képest valóban és egyértelműen jobban teljesített. De vajon hogyan teljesített az ellenzéki szavazóbázis méretéhez képest?

Emlékeztetőül, a 2019-es főpolgármesteri választásokon az alábbi eredmény született:

A jelenlegi posztomban azt próbálom megvizsgálni, hogy Karácsony elégedett lehet-e a megszerzett eredményével a 2018-as parlamenti választásokon megfigyelhető kormányra vs. ellenzékre leadott szavazatok arányának fényében. 

Budapesten 18 választókörzet van az országos 106-ból. 2018-ban ezek közül 12-ben ellenzéki, 6-ban pedig kormánypárti győzelem született. Mint azt mindannyian jól tudjuk, 2018-ban nem volt ellenzéki együttműködés, így a körzetek többségében több ellenzéki jelölt is indult, azaz nem valósult meg az 1-1 elleni küzdelem. 

Ám ha az adatokat megtisztítjuk, és mechanikusan összeadjuk a különféle ellenzéki jelöltekre leadott, és ezáltal szétaprózódott szavazatokat, és ezek arányait vetjük össze a Fideszre leadott szavazatokkal, akkor érdekes eredményeket láthatunk. Ezt:

Ahogy az a táblázatból is kiderül, Budapesten már a 2018-as választásokon is masszív ellenzéki fölény volt minden egyes körzetben kivétel nélkül. Az, hogy a Fidesz nyerni tudott 6 körzetben, az az egymásra induló ellenzéki jelöltek miatt volt. (Hogy ezen eredmények ismeretében miért okozott akkora meglepetést Karácsony győzelme, az egy jó kérdés. Tartok tőle, hogy a sajtómunkások jórésze nem végezte el a fenti adatelemzést...) De a mi vizsgálódásunk szempontjából most nem ez a lényeg. 

Hanem az, hogy a 2018-as parlamenti választásokon a sárgával jelölt körzetben volt a legközelebb egymáshoz a két tömb, itt kapta arányaiban a legkevesebb szavazatot az ellenzék és itt kapta arányaiban a legtöbbet a Fidesz. 

Jegyezzük meg ezt az arány, amit egyébként a hagyományosan jobboldali XII. kerületben értek el a pártok:

  • ellenzék 54,47%
  • Fidesz 42,71%

Minden egyéb körzetben ennél jobban teljesített az ellenzék és mindenhol gyengébben ennél a Fidesz. 

Ehhez képest kell értékelni az 1 évvel későbbi főpolgármester választáson elért eredményeket. Emlékeztetőül, ott ez az eredmény született:

  • Karácsony 50,86%
  • Tarlós 44,10%

Bár a számok így egymás alatt magukért beszélnek, de azért kimondom ami nyilvánvaló: Karácsony 2019-ben arányaiban kevesebb szavazatot szerzett Budapest egészében, mint alig egy évvel korábban az ellenzék a leggyengébb körzetében. Azért ezen érdemes egy pillanatra elgondolkodni.

Azaz Karácsony nem tudta begyűjteni mindannak az ellenzéki tábornak a szavazatait, akik 2018-ban még ellenzéki jelöltekre szavaztak. Ezzel szemben Tarlós számottevően jobb eredményt ért el, mint a fideszes jelöltek 2018-ban. Jobb eredményt, mint a legjobb fideszes körzetben, miközben az ő eredménye egész Budapest átlagából származik.

Ennek persze számos oka lehet: egyrészt lehet, hogy a Fidesz jobban mozgósította a híveit, míg az ellenzékiek esetleg többen maradtak otthon. De az is egy lehetséges opció, hogy a teljesen összefogott egyetlen ellenzéki jelöltre végül mégis kevesebben szavaznak, mint a sokszínű ellenzékre, azaz a balközép sajtó állításával ellentétben az összefogás mégsem teremt önmagában extra plusz támogatottságot, hanem ellenkezőleg, vannak akik a nagy összefogás végére lemorzsolódnak. (Ez természetesen nem kérdőjelezi meg az összefogás és az egyetlen ellenzéki jelölt állítás szükségszerűségét, csupán egy intő jel, hogy az ellenzéki pártok szavazói nem biztos, hogy lemorzsolódás nélkül összeadhatóak.)

De az is lehet, hogy a budapesti választók egy része mégsem tartotta 100%-ban fideszesnek Tarlóst, vagy ad absurdum, bármilyen hihetetlen, esetleg ellenzékiek is meg voltak elégedve a munkájával...

Egy dolog azonban biztos: Tarlós személye hozzáadott értéket jelentett a Fidesznek, mert jobb eredményt ért el, mint a fideszes jelöltek egy évvel korábban. Plusz szavazatokat hozott a Fidesznek. Ezzel szemben Karácsony - persze elvitathatatlanul megnyerte a főpolgármesteri címet és a nap végén csak ez számít - de mégis rosszabbul teljesített, mint 2018-ban Budapesten az ellenzék általában.

 

Miért van ennek jelentősége 2021-ben? Nos azért, mert javában dübörög az ellenzéki miniszterelnök jelölti előválasztási kampány. Márpedig az ideális kiválasztandó miniszterelnök jelölt olyan személy, akire nem kevesebben szavaznak végül, mint a potenciális ellenzéki tábor mérete, hanem aki képes bővíteni ezt a tábort. Aki képes újabb szavazókat szerezni az ellenzéki oldal számára. 

Vajon ha Karácsony Gergely Budapesten 2019-ben arányaiban kevesebb támogatót tudott urnákhoz szólítani, mint az ellenzéki tábor 2018-ban, akkor biztosan ő lesz az alkalmas arra, hogy a billegő vidéki körzetekben az ellenzék javára fordítsa az eredményt?

Bármilyen furán hangzik, de az ellenzéknek a maga Tarlós Istvánját kell megtalálnia. Ezt érdemes szem előtt tartani.