Milyen alakú lesz a kilábalás? Avagy a betű fétis korlátai

A gazdaság iránt érdeklődő publikum, és egyre inkább az átlagpolgárok körében is hetek óta téma, hogy vajon milyen alakja lesz a koronavírus elleni intézkedések okozta gazdasági krízisből történő kilábalásnak. Repkednek a V betűk, U betűk, és L betűk...

Bár értem, hogy sokat segíthet egy helyzet megértésében, ha tudjuk azt hasonlítani valami ismert alakzathoz, ám ez az erőlködés szükségszerűen megköti a képzeletünket is, azt kockáztatva, hogy szem elől tévesztjük a valóságot. Ha a helyzet az, hogy a kilábalás alakjára nincsen ismert latin betű, akkor miért erőltetjük a betű fétist?

A konkrét betű kiválasztása előtt érdemesebb inkább végig gondolni, hogy milyen folyamatok zajlanak, és ezek hogyan befolyásolják a gazdasági aktivitást. Ha egy gazdasági krízisre gondolunk, akkor annak általában három elkülöníthető szakasza van:

  • esés - a gazdasági aktivitás szintjének csökkenése
  • stagnálás - a visszaesett gazdasági aktivitás már nem csökken tovább, de nincs növekedés sem
  • emelkedés - a gazdasági aktivitás ismét növekszik

Ebből a fenti három komponensből bármilyen alakzat kirajzolható. Hiszen mindegyik komponensnek eltérő lehet a gyorsasága és időtartama (azaz a meredeksége). Egy általános recessziót mindig éppen az jelez, hogy elkezd a gazdasági aktivitás szintje csökkenni (ez valójában a recesszió definíciója). Így egy általános gazdasági krízis standard forgatókönyve eséssel kezdődik, majd eléri a mélypontot, ezt vagy követi stagnálás, vagy nem, majd elkezdődik a kilábalás és a növekedés. 

Pont ezért kerülnek elő a V, U és L betűk egy általános krízis esetén, mert többé kevésbé alkalmasak a helyzet leírására. Azonban a mostani krízis nem egy standard recesszió, amit valamilyen gazdasági egyensúlytalanság kipukkanása okozott. A mögöttünk hagyott márciusi, áprilisi és májusi időszak gazdasági aktivitásának zuhanása nem gazdasági okokból következett be, hanem szándékosan fojtottuk le a járvány ellenes adminisztratív korlátozásokkal. Ennek eredményeképpen egy szinte soha nem látott mértékű zuhanás következett be. Mivel adminisztratív okok vezettek a zuhanáshoz, és nem egy új gazdasági egyensúlyi állapot eredménye a lecsökkent aktivitás, ezért a korlátozások feloldása elméletileg lehetővé teszi a gyors visszapattanást a kiindulási szintre. Ilyen értelemben az alakzat mindenképpen V alakú lesz. Legalábbis az első szakasza...

Sajnos ugyanis teljesen irreális visszapattanni a kiindulási állapot szintjére. Ez nem egy kimaradt munkaszüneti nap, vagy egy zárva tartó vasárnap, amit követően minden ugyanott folytatódik, mint előtte. Ugyanis hiába oldják fel a korlátozásokat, az hogy valamilyen kereskedő vagy szolgáltató kinyithat, nem jelenti automatikusan azt, hogy forgalma, vevői is lesznek.

Ennek két fő oka van:

  • objektív ok, ha nincs bevételem, nem tudok költeni
    • egyrészt azok a fogyasztók, akik elveszítették a munkájukat, vagy fizetés nélküli szabadságon vannak, biztosan nem fogják fenntartani a korábbi fogyasztásukat - jövedelem nélkül nehéz költeni
    • ugyanez igaz a vállalatokra is, hogy azok akiknek a jövőbeli profitábilis működése kérdéses, ők minden erővel csökkenteni fogják a költségeiket, nem csak a munkaerő kiadásaikat, hanem minden nem létfontosságú beszerzést visszavágnak
  • és pszichés ok, hogy bár tudnék, de nem merek / nem akarok költeni
    • hiszen, azok, akiket nem érint közvetlenül a jövedelmek elapadása, ők is óvatosabban fognak költeni akár gazdasági megfontolásból ('mi van ha én is elveszítem a munkámat / vevőimet?'), akár egészségügyi félelemből ('nem megyek étterembe, mert megfertőződhetek')

Azaz ha feloldják a korlátozásokat, akkor nyilvánvalóan lesz egy gyors és masszív felpattanás - ez elkerülhetetlen, hiszen annyira mély a visszaesés a lefojtás miatt - de nem a korábbi szint 100%-áig. A nagy kérdés, hogy meddig pattanunk fel, és hogy mi következik ezután.

És itt jön az igazi kérdés az alakzattal kapcsolatban. Három eset jöhet szóba:

  • 'A' - a korlátozások eltörlését követő gyors felpattanás után ugyan lelassul a kilábalás üteme, de ha lassan is, de folytatódik a növekedés, így hamarosan újra elérjük a kiinduló szintet
  • 'B' - a felpattanást követően elnyúló stagnálás következik és csak jóval később érjük el újra a 100%-ot
  • 'C' - vagy a felpattanást követően megkezdődik egy klasszikus (nem adminisztratív) recesszió és a gazdasági aktivitás szintje ismét csökkenni kezd

Azaz érdemes ketté bontani a kilábalási alakzatról folytatott diskurzust. Az nem kérdés, hogy lesz egy meredek szárú V alakunk, a járványügyi intézkedések hatálya alatt. Gyors zuhanás és a feloldásokat követően gyors felpattanás. Nyilván nem fogunk a mélyben ragadni, mert ekkora mértékű aktivitás csökkenésnek nincsen gazdasági indoka. Nem lesz tehát sem L alak, sem U vagy kád alak. A mélypontról mindenképpen azonnali és gyors felpattanás fog következni, valamilyen szintig. Leginkább egy hiány-jel, vagy négyzetgyök jel alakzatunk van eddig.

Az igazi kérdés azonban a folytatás. Ennek az alakja és leginkább az iránya (emelkedés, vagy csökkenés?) a fogós kérdés. 

A személyes véleményem az, hogy korai az öröm a korlátozások eltörlése miatt, mert a recesszió még csak most kezdődik igazán.