A nagy GDP átverés

Zúgjanak a harsonák és peregjenek a dobok, hiszen megérkezett az ADAT! Magyarország GDP-je 2019-ben 4,9%-kal nőtt. 

Érkeznek a szalagcímek sorjában, miszerint várakozás felett alakult a növekedés, és az EU-ban ezzel az értékkel az élmezőnyben vagyunk, vagy akár a legelsők is lehetünk. Eddig 19 ország publikálta a tavalyi GDP növekedési számait, amelyek között nem volt magasabb a magyar adatnál. 8 ország eredményére még várunk, ezek között az ír, a máltai, vagy esetleg az észt gazdaság kerülhet a közelünkbe. Jelenleg Románia van mögöttünk a második helyen 4,2%-os értékkel, utánuk pedig Bulgária és Lengyelország következik egyaránt 3,5%-kal.

A GDP növekedés kapcsán sokszor elhangzik, hogy az a lényeg, hogy folyamatosan meghaladjuk a nyugat-európai növekedés ütemét, mert így zárkózhatunk fel. 

Ez valóban így is van, hiszen ha tartósan magasabb növekedést produkálunk hozzájuk képest, akkor előbb-utóbb utolérjük őket, legfeljebb az időtáv a kérdés. 

Vagy mégsem?

A GDP adatokat - beleértve a növekedési ütemet is - minden ország a nemzeti fizetőeszközében publikálja. Így a magyar adatot úgy kell értelmeznünk, hogy a nemzetgazdaságunk forintban kifejezve 2019-ben 4,9%-kal több értéket állított elő, mint 2018-ban. A szomszédos Szlovákia eközben alig 1,9%-kal, Csehország pedig 1,7%-kal bővült. Micsoda siker ez, gondolhatnánk. A Pannon Tigris az élre ugrott.

De várjunk egy percet. 2018. utolsó munkanapján, december 28-án 1 euróért 321,51 forintot kellett adnunk, míg 2019 december 31-én ugyanezért már 330,52 forintot. 2019-ben tehát 2,8%-kal értékelődött le a forint az euróhoz képest.

Azaz amíg mi az eurót használó Nyugat-Európát 'üldözzük', addig a felzárkózás nevű játékot euróban játsszák. Azaz hiába nőtt a magyar GDP forintban kifejezve 4,9%-ot, euróban ez valójában csak 1,96%-ot jelent, köszönhetően a forint értékvesztésének. Így bár még mindig Szlovákia előtt végzünk 2019-ben, de az euróban mért 0,1%-os előny már nem csillog olyan fényesen, mint a forint alapú +3%.

Ha pedig vetünk egy pillantást a csehekre, akik 'alig 1,7%-kal vánszorogtak' tavaly, akkor azt láthatjuk, hogy a cseh korona 2019-ben a forinttal ellentétben felértékelődött az euróhoz képest 1,4%-kal. Azaz euróban számolva a cseh gazdaság valójában 3,1%-kal bővült. 

Ha tehát valóban az a cél, hogy 'utolérjük a hanyatló Nyugatot', akkor nem elegendő, ha fényes győzelmi jelentéseket harsogunk a forint alapú növekedési számokkal, miközben a forint lassan, de biztosan csúszik lefelé a lejtőn.